Üdvözöllek a HUNGAROCAMION emlékoldalán!

1966 - 2006, 40 év, története csúcsán, fénykorában Európa egyik legnagyobb fuvarozási
vállalata volt, kishíján 2000 kamionnal. Emlékezzünk rá ezzel a honlappal, együtt!

  • button
img

Ha segítenél...
ötlettel, fotóval, bármivel, írj: info@hc-anno.hu

img

Facebook:
facebook.com

img

Kapcsolat:
E-mail a szerkesztőnek: info@hc-anno.hu

A honlapról

Miért jött létre ez a honlap? Az alábbiakból megtudhatod...

 

Tisztelt Látogató!

Nem vagyok kamionos, nem is voltam az, és valószínűleg nem is leszek soha.
Persze gyermekként szerettem volna én is az lenni, (ki nem?) főként akkor, amikor már messziről feltűnt az a bizonyos sárga ponyva, a piros felirattal. Ilyenkor megállva a járdán, vagy orrommal az ablakra tapadva kellett, (igen, kellett) bámulnom a dübörögve elhúzó Rábát, Volvot vagy Mercedest. Még felnőtt férfiként is kicsit gyorsabban vert a szívem, amikor megláttam a klasszikus hármas színkombinációt, ami mára sajnos szinte nyomtalanul eltűnt Magyarország és Európa útjairól... De emlékeinkben a fent leírtak miatt talán tovább él a Hungarocamion és vele együtt egy kis darab a múltból, gyermekkorunkból vagy fiatal felnőttkorunkból. Honlapom célja is tuladonképpen ez, emlékezni, emlékeztetni arra, hogy a HC fénykorában Európa egyik legnagyobb közúti áruszállítója volt. A zöld vontató húzta sárga ponyvás pótkocsit vagy fehér hűtős pótot, rajtuk a piros Hungarocamion felirattal bizony ismerte egész Európa, Londontól Isztambulig, Stockholmtól Tiranáig.
Éppen ezért nem lenne szabad hagyni, hogy nyomtalanul eltűnjön ez a 40 év... Ezért próbálom ezen a honlapon összegyűjtve közreadni azokat a képeket, információkat, relikviákat, melyek vagy az interneten kallódnak itt-ott vagy egy féltve őrzött gyűjtemény mélyén várják, hogy bemutatásra kerülhessenek.
Ez a lap tulajdonképpen egy virtuális kiállítás, melynek éppúgy része lehet egy gyűrött, HC-s kamiont ábrázoló fotó szkennelt kópiája, mint egy ma már szinte elérhetetlen emléktárgy, plakett, kitűző vagy éppen egy pakli HC logóval ellátott cigaretta.
Mert hihetetlen, de még akadnak ilyenek is, egy-két megszállott gyűjtő előre gondolkodásának vagy isteni megérzésének köszönhetően. Nem dobták félre ezeket az akkor még közhelyesnek számító dolgokat, hanem eltették őket, és milyen jól tették, hogy eltették...
Mert most bejelentkezik értük az utókor, elővehetik őket, szerencsénkre meg is teszik, ezáltal pedig én is bemutathatom mindet itt, ha csak virtuálisan is, a szemnek és nem a kéznek kedvezve.

Itt kell köszönetet mondanom a Tir-portál és a Facebook Hungarocamionos közösségének, azért, hogy közreadták féltett kincseiket, adatokkal, fotókkal és persze néhány bíztató, segítő szóval, információval támogatták e honlap létrejöttét és hozzájárultak fotóik és egyéb HC-s emlékeik másodközléséhez!
Tehát, hálás köszönet ezért Nekik!

Külön köszönet illeti:

  • Sámoly Csabát, aki megosztotta velem hatalmas HC-s gyűjteményét és mindvégig aktívan segítette munkámat
  • Börcs Lászlót, aki szintén rendelkezésemre bocsátotta évek óta gyűjtögetett hungarocamionos anyagát
  • Magyar Zoltánt, aki hasznos és érdekes szakmai tanácsokkal és információkkal látott el
  • Dudás Zsoltot, aki a Típustár Rába oldalához nyújtott nélkülözhetetlen segítséget

Ismeretlenül is köszönet jár Neil Jarroldnak azért, hogy engedélyezte HC-s képeinek használatát, az Ő fotói képezik a honlap illusztrációs anyagának alapját, nélkülük ez a honlap nem lenne teljes.

Köszönöm még egyszer mindegyikőjüknek!

Zachar István
a honlap létrehozója

Impresszum

Mit, honnan, miért és hogyan...

 

A honlap létrehozója, szerkesztője és tulajdonosa: Zachar István
Design, site-build: Zachar István
PHP programozás: Buczkó Pál
A tartalommal kapcsolatban keresd: Zachar Istvánt e-mailen.

Ajánlott felbontás: minimum 1024x768 pixel, 24 bit színmélység
Ajánlott böngésző: Internet Explorer 7+ vagy Mozilla Firefox 3+

Képek forrásai:

  • www.tir-portal.hu és www.facebook.com Hungarocamion oldalai (név szerint: Sámoly Csaba, Majer József (Pényolc), MésM, Kasu, Magyar Zoltán, Szabados Ferenc, Bass Gábor, Kosztolányi István, Dudás Zsolt, Tomusz Ignác és Zoltán, Papp László, Izing József, Rádi Csaba, Temesvári Péter, Engárt Mihály, Csala János, Balogh János, Dentsi János, Orphanides János, Németh Nándor, Kovács Tibor)
  • Börcs László gyűjteménye (QuaBLAmodell)
  • Ashleigh Pike (M20truckphotos)
  • Neil Jarrold (www.euro-wheels.com)
  • www.baumaschinenbilder.de Közép és Kelet-Európa Oldtimer topicja.

A honlapon megjelenő fotók túlnyomórészt az internetről származnak. Amelyiknél ez lehetséges volt, az impresszumban megneveztem a képek készítőit vagy legalább a fellelés helyét. Sajnos óhatatlan, hogy szerepel itt olyan kép is, melynek nem ismerem készítőjét, pontos származását. Hosszas gondolkodás után közzé tettem ezeket is, mentségemül szóljon, hogy célom a lehető legteljesebb kép megalkotása volt a HC-ról. Ha valaki saját fotójára ismer a lapon és nem járul hozzá megjelenéséhez, kérem jelezze és a kérdéses képet eltávolítom.